01. Защо да изберем бетонови изделия?

Бетонови изделия – обща характеристика

       Бетонът е познат като строителен материал от преди повече от две хилядолетия. Той е и един от най-произвежданите строителни материали в света. Причината за това може да се търси в неговия естествен произход и в огромната му устойчивост. И днес можем да се възхищаваме, например на Пантеона в Рим, построен преди 2000 години от бетон.

          Бетонът е естествен продукт – смес от вар, цимент и вода, с инертни материали пясък или чакъл. Поради факта, че бетонът се произвежда от природни материали, той притежава свойствата на естествен продукт – при топлина материалът леко се разширява, а при студ се свива. Доказателство, че той метафорично казано „живее”, се вижда от патината, която с течение на времето се образува по изделията от бетон, което придава на материала по-благороден и естествен вид. Бетонът е екологичен строителен материал, който при производство и употреба не замърсява околната среда и изцяло може да бъде рециклиран.

 Предимства на бетоновите изделия

      Бетоновите изделия се характеризират  с висока устойчивост на замръзване, лесно почистване и дълъг живот. Те издържат дори и на най-високите температури. Запазването на едрозърнестата структура, както и високата устойчивост, предотвратяваща пукнатини и деформации, са други свойства, характерни за бетона.

Comments are closed.